Početna > Destination > KRALJEVSKI MADRID -VALENSIJA-TOLEDO

KRALJEVSKI MADRID -VALENSIJA-TOLEDO - 5 Dana

madrid-3
KRALJEVSKI MADRID -VALENSIJA-TOLEDO
1995

Za sve koji se odluče da im destinacija za jesenje putovanje bude Madrid, savjet je da nikako ne propustite znamenitosti kao što su Španski trg, Gran Via, Puerta del Sol (Sunčana kapija), Plaza Mayor (Glavni trg), Puerta de Toledo (slavoluk), park Retiro, Trg Sibeles, Salamanka, stadion Santiago Bernabe i još mnogo toga što glavni grad Španije čini jedinstvenim. Madrid će Vas osvojiti svojim specifičnim šarmom i energijom, o čemu svjedoče brojni turisti koji za svoje city break putovanje više puta biraju baš Madrid. Putovanjem u Madrid, bićete u prilici da posetite Toledo, srednjovekovnu prestonicu Španije, udaljenu 70km od Madrida. Prema legendi, osnovali su ga jevrejski kolonisti 540 god. p.n.e., koji su mu i dali ime. Karakteriše ga burna i zanimljiva istorija, narodi koji su ga osvajali (Rimljani, Vizigoti, Mavari…) ostavili su trag u sveukupnom razvoju grada. Neke od značajnijih crkava, sinagoga i džamija, sagrađene su upravo ovde. Španska prijestolnica je ostao sve do 1561. godine, kada je slavu i značaj preuzeo Madrid. Toledo je poznat i kao grad u kom je živeo i stvarao čuveni slikar, vajar, arhitekta i književnik El Greko (poreklom Grk sa Krita), krajem XVI i početkom XVII vijeka. Valencija je grad koji je do sada odusevio sve nase putnike. Valencija je favorit iz drugog plana jer po mišljenju mnogih, mozda je i najljepsi spanski grad. Jedno je sigurno – ovo je grad koji vrijedi posjetiti. Zato predlažemo da se upoznate sa ovim fantastičnim, gradom koji oduševljava ljepotom, atmosferom, arhitekturom, kako starom tako i novom jer je baš u ovom gradu najznačajniji moderni arhitekta Santjago Kalatrava se rodio i napravio spektakularni „Grad umjetnosti i nauke“. U ovom gradu nastalo je i čuveno špansko jelo paelja (paella).

Hotel Puerto America 5* – 1.995,00 KM

FAKULTATIVNI IZLETI: • IZLET U VALENSIJU • IZLET U TOLEDO • OBILAZAK MADRIDA • MUZEJ PRADO • KRALJEVSKA PALATA

NAPOMENE (OBAVEZNO PROČITATI!!!):

 • Agencija nije odgovorna za eventualna kašnjenja aviona ili eventualne otkaze ili promjene satnice letova od strane avio kompanije a sve u skladu za Opštim uslovima putovanja.
 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije).
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja Galileo Travel.
Day 1
DAN – (22.11.2023 – SRIJEDA) - SARAJEVO – MADRID

Sastanak grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let planiran u 08:20 h. Check in i obavljanje pasoških i carinskih formalnosti. Polijetanje avionom Turkish Airlines za Madrid sa presjedanjem u Istanbulu. Dolazak u Madrid planiran u 16:20 h. Transfer do hotela, check in te slobodno vrijeme.Noćenje.

Day 2
DAN – (23.11.2023. – ČETVRTAK) - MADRID

Nakon doručka slijedi upoznavanje sa prijestolnicom Španije.Vožnja cuvenom avenijom Castellana i poslovnim dijelom grada koji simbolizuju čuvena Četiri Tornja, potom slijedi put ka sredistu Madrida. Paseo de Prado, čuveni Trg Cibelije i kapija Alkala, svjedočanstva o zlatnom dobu kraljevine Španije tokom viševjekovne vladavine Burbona.Bez daha će vas svojom energijom ostaviti avenija Gran Via, nadomak koje je i Trg Španije. Zajedno ćemo prošetati glavnim gradskim trgom Puerta del Sol i ulicom Mayor koja će nas dovesti do istoimenog trga. U blizini je i čuvena četvrt La Latina kao i pijaca San Migel koji su više nego dobar izbor da napravite predah uz sangriju i tapase. Potom slijedi odlazak do katedrale Almudena i Kraljevske palate.

Nakon slobodnog vremena povratak u hotel.

Day 3
DAN – (24.11.2023. – PETAK) – MADRID-VALENSIJA

Doručak, organizovani obilazak Valensije: Korida, Glavna željeznička stanica, trg Gradske kuće, modernistička Centralna pijaca, La Lonha de la Seda-berza svile najznačajnija i najbolje sačuvana građevina iz razdoblja kasne gotike u Evropi, koja je od 1996.god pod zaštitom UNESCO-a, trg katedrale. Na kraju odlazimo do čuvenih tornjeva Serrano koji se nalazi pored korita isušene rijeke Turije koja danas predstavlja zelenu oazu Valensije. Zbog velikih poplava rijeke Turije gradske vlasti su odlučile da izmjeste tok rijeke južno od grada. Kao posljedica toga Valensija je dobila 10 km prelijepih šetališta, rekreacionih sadržaja, sportskih terena i fantastičnih parkova. Slobodno vrijeme.

Day 4
DAN – (25.11.2023. – SUBOTA) MADRID-TOLEDO

Doručak. Organizovani odlazak u Toledo. Nekada glavni grad Španije , danas dio Uneskove liste svJetske baštine, Toledo je pravi dragulj u španskoj kruni. Grad su osvajale i nastanjivale tri kulture, hrišćani, muslimani (Mavari) i Jevreji. Procvat je u stvari doživIo tokom tri vJeka vladavine Mavara, koji su praktikovali za tadašnje vrijeme prilično neuobičajenu vjersku toleranciju. Sve religije su živjele u miru jedne pored drugih, što je dovelo do toga da ćete na tako malom prostoru vidjeti kombinaciju renesansnih crkava, sinagoga i džamija. Poslije pada Mavara sačuvani su njihovi spisi, koji su se nalazili u gradskoj biblioteci, za koje su mnogi vjerovali da su izgubljeni.

Tu su bila djela velikih grčkih filozofa, ali i arapskih naučnika. Padom Toleda u 11. vijeku u ruke kralja Leona i Kastilje, grad postaje prijestonica Kastilje, a poslije ujedinjenja s Aragonom, početkom 16. vijeka, i cijele Španije. Taj status je uživao sve do 1565. godine, kada je Madrid postao glavni grad. Međutim, 16. vijek nije donio samo politička previranja već i El Greka, slavnog grčkog umjetnika, koji je svoja najbolja djela uradio baš u Toledu, a dio njih danas se čuva u njegovoj kući – muzeju u samom gradu.Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje

Day 5
DAN – (26.11.2023. – NEDELJA) – MADRID - SARAJEVO

Doručak. Check out iz hotela. Transfer od hotela do aerodroma u 08:00h. Prijava na let i pasoške kontrole. Let za Sarajevo preko Istanbula u 11:50h. Dolazak u Sarajevo planiran u 19:25h. Kraj programa.

CIJENA UKLJUČUJE

 • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul - Madrid Sarajevo
 • Transfere – aerodrom – hotel – aerodrom u Sevilli
 • Smještaj u odabranom hotelu na bazi 4 noćenja sa doručkom u 1/2 sobama
 • Kompletnu organizaciju putovanja uz pratnju vodiča tokom cijelog putovanja
 • popust od 30% za djecu od 2 do 11,99 godina za smjestaj uz dvije odrasle osobe u istoj sobi

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje 10 KM po osobi
 • Boravišne takse
 • Fakultativne izlete
 • Doplata za 1/1 sobu hotel 5* iznosi 800KM

O putovanju

 • Španija
 • Dvokrevetne sobe
 • Uključen u cijenu
 • Avionom